Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van alle nieuws en updates rond de master geneeskunde in België.

Ik ga akkoord met het privacybeleid.

Het kan geen toeval zijn dat jij hier beland bent. Jij droomt van een carrière als arts. En ja, daarvoor ben je bij de VUB aan het juiste adres. Aan de Brussels Health Campus, waar de faculteit Geneeskunde en Farmacie én het UZ Brussel broederlijk naast elkaar liggen, word jij de arts die je echt wil worden.

 

Agenda en laptop

Praktijkgericht & grote keuze aan stages

Klaar om het auditorium in te ruilen voor het ziekenhuis? Tijdens je masterjaren doe je in totaal 19 maanden van je kennis op in de praktijk. Aan de VUB starten je klinische stages al in de eerste master. Stages zijn niet alleen een uitstekende manier om je kennis en vaardigheden bij te spijkeren, je proeft ook van de verschillende specialisaties waardoor je beter weet wat op je lijf geschreven is. Nog een voordeel dus: wie specialiseert aan de VUB, draait later meteen mee. Vraag maar rond!

Proffen VUB

Proffen die het beste uit je halen

Je staat er nooit alleen voor. Tijdens je master geneeskunde word je geruggensteund door professoren met academische deskundigheid én praktijkervaring in uiteenlopende specialisaties zoals huisartsengeneeskunde. Aan de VUB profiteer je van de nauwe samenwerking met specialisten uit het UZ Brussel. En je hoeft ze tijdens je stage niet te delen met tientallen medestudenten. Je staat letterlijk naast de prof aan het ziekenhuisbed of de operatietafel. Zo leer je het vak écht!

Arts met mondmasker

Jij verdient alle credits!

Tijdens je masterjaren bouw je verder aan je kennis en vaardigheden. Het einddoel is zelfstandig medisch handelen: “Hoe stel ik een diagnose en hoe (be)handel ik?” Hierbij ligt de nadruk op de klinische praktijk met heel wat maanden stage verdeeld over jouw 3 masterjaren. In je laatste masterjaar bereid je je voor op je vervolgopleiding door disciplinespecifieke stages te lopen. Meteen de eerste stappen naar je specialisatie.

  • Toelatingsvoorwaarden: Inschrijven voor het studieplan master in de geneeskunde is mogelijk indien je een Vlaams Academic Bachelor’s programme geneeskunde hebt behaald. Na de bachelor start élke student met een nieuwe lei. Iedereen begint op dezelfde basis aan de master, onafhankelijk aan welke universiteit je je bachelor diploma hebt behaald. 
  • Studiepunten: In totaal zijn er tijdens je 3 masterjaren 180 studiepunten (officieel ECTS credits) te behalen. Deze worden over de 3 jaren verdeeld tussen verplichte studiedelen en keuze studiedelen.

 

Meer weten? Alle info over een standaard traject Master Geneeskunde.

Het begint pas met een witte jas...

Tijdens de traditionele Witte Jassenceremonie krijgen de studenten van de eerste master geneeskunde officieel hun doktersjas: een uniek en plechtig moment dat symbool staat voor de start van hun klinische stages in het UZ Brussel. 

Nadat de studenten door de voorzitter van de Orde der artsen nog een keer herinnerd worden aan hun plichten en verantwoordelijkheden, krijgen ze de witte doktersjas en ziekenhuisbadge omgehangen door de decaan, de rector en de CEO van het UZ Brussel. 

Studenten ervaren het aantrekken van hun doktersjas als een bijzonder moment. Het besef dat het nu écht wordt en de nieuwe verantwoordelijkheid die op hun schouders rust, maakt veel emoties los.

De geneeskundestudenten aan de VUB starten in het tweede semester van de 1ste master aan hun klinische stages, dat is een jaar vroeger dan hun collega's aan andere universiteiten. There is no substitute for bedside teaching!

Lees hier meer over de Witte Jassenceremonie.

Opleiding tot art - VUB

De specialisatiejaren: van arts tot klasse aparts

Van anesthesie tot urologie

Na de master mag je je arts noemen, maar je mag het beroep nog niet uitoefenen. Daarvoor moet je een specialisatie volgen in een master-na-master. Huisartsgeneeskunde is momenteel erg in trek, maar je kan uiteraard ook kiezen voor de specialistische geneeskunde. De VUB biedt niet minder dan 30 specialistische opleidingen aan: van anesthesie tot urologie.

Huisartsengeneeskunde

De huisarts is en blijft het hart van de dagelijkse geneeskunde. Hij of zij beschikt over onmisbare medische kennis en noodzakelijke sociale en communicatieve competenties. De manama huisartsgeneeskunde is trouwens een interuniversitaire opleiding aan VUB, KUL, UA en UGent.

Alles over de specialisatiejaren