Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van alle nieuws en updates rond de master geneeskunde in België.

Ik ga akkoord met het privacybeleid.
16.06.2020 | Kara Bockstaele, 1e master geneeskunde

Hi iedereen, mijn naam is Kara, 1ste master geneeskunde aan de VUB. Wat te zeggen over Corona? Ja… waar te beginnen? Corona heeft natuurlijk een grote impact op het leven van een master student. Geen (kot)feestjes meer, geen etentjes met vrienden, geen lessen… Momenteel krijgen wij, net als vele andere studenten, alle lessen online. Dit zorgt er natuurlijk voor dat het sociaal aspect grotendeels wegvalt, zowel de interactie met de proffen als met je medestudenten. De VUB probeert dit wel op te vangen door af en toe interactieve lessen via ZOOM of TEAMS te organiseren. Gelukkig blijft de drempel om een mailtje te sturen naar onze proffen steeds laag, één van dé troeven toch van de VUB!

Onze praktijkvakken gaan (na een korte onderbreking) wél door op campus. Hiervoor worden de nodige veiligheidsmaatregelen voorzien zoals chirurgische mondmaskers, face shields, handschoenen en handalcohol. Dit zorgt er toch voor dat we eens een momentje ons computerscherm kunnen verlaten en een babbeltje kunnen slaan met vrienden. Oef! ?

Natuurlijk willen we ook onze sociale contacten onderhouden. Door de maatregelen is het moeilijk om in grote groepen samen te komen. Voor de nieuwe studenten hebben de jaarverantwoordelijken in samenwerking met de universiteit wel enkele ontmoetingsmomenten kunnen organiseren. Ook tijdens de praktijk lessen werken we nauw (maar veilig ?) samen waardoor het toch mogelijk is om nieuwe mensen te leren kennen.

De examens dan… hoe zullen die plaatsvinden? Omdat Jette een kleinschalige campus is, kunnen de meeste examens ‘on campus’ doorgaan. Hierbij wordt echter wel rekening gehouden met de ‘kleurcode’ en maatregelen op dat moment. Als deze zouden verstrengen, zal de VUB overschakelen op online examens. De examenperiode van eerste master is pittig, maar zeker niet onmogelijk! Je hebt een mooi vooruitzicht op een lesvrije week (waarvan we hopelijk ten volle gaan kunnen genieten) en op de start van de klinische stages!

Corona zorgt dus voor heel wat beperkingen, maar we slaan er ons wel door. De moraal van het verhaal is dat dit een moeilijke tijd is voor iedereen, zowel voor de proffen als voor de studenten. Maar je wordt niet aan je lot overgelaten en je kan steeds rekenen op je medestudenten, de proffen en de VUB!