Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van alle nieuws en updates rond de master geneeskunde in België.

Ik ga akkoord met het privacybeleid.
20/11/2020 - Anastasia Slaus

GSP wadde??

Maak kennis met GSP, het “navigatiesysteem” voor elke VUB geneeskunde student. Wie zijn ze, en vooral, wat doen ze?

De oren, ogen en neus van de VUB geneeskunde campus

Hi, wij zijn GSP. Waarschijnlijk heb je nog nooit van ons gehoord. Tenzij je bachelor of master geneeskunde aan de VUB bent natuurlijk. GSP of beter gezegd het “Geneeskunde Studenten Platform” is namelijk een van vereniging voor alle jaar- en stageverantwoordelijken van de opleiding geneeskunde aan de Vrije Universiteit Brussel.

Noem ons gerust de oren, ogen en neus van de geneeskunde studenten op de VUB. Eigenlijk zijn we met GSP de “missing link” tussen student en prof. Wij zorgen dat het leven van zowel de professoren/assistenten als dat van de studenten vergemakkelijkt wordt.

Studenten kunnen zich tot hun GSP-jaarvertegenwoordiger richten bij vragen over lesopnames, PowerPoints die nog niet online staan, werkcolleges, examenroosters,.. noem maar op. Proffen van hun kant kunnen onze mensen raadplegen wanneer er iets moet worden doorgegeven aan de studenten. Je zou denken dat dit enkel nodig is tijdens de bachelorjaren maar geloof ons, ook in de masterjaren is iedereen dankbaar dat de GSP-jaarvertegenwoordigers er zijn. 

De yin en yang van de studentenbegeleiding

Naast de GSP-jaarvertegenwoordigers krijgen studenten ook hulp van stageverantwoordelijken. Het unieke aan studeren aan de VUB is dat je stagetraject echt iets persoonlijk is. Je hebt in grote mate zelf in de hand welke stages je waar zal doen en wanneer.

Het zijn de stagevertegenwoordigers die de verdeling van de stages in goede banen leiden, zorgen voor de wachtregeling, de arbeidsgeneesheer regelen, enzoverder. Eigenlijk kan je voor alles wat met je stages te maken heeft bij hen terecht. Met de GSP-jaarvertegenwoordigers zijn zij de yin en yang die de geneeskundestudenten door hun opleiding helpen.

Nog zoveel meer

Nog even terug naar het GSP. Zoals we al aangaven: wij vormen de stem van de studenten. We geven onze mening - een reflectie van de meningen van onze medestudenten - over elk aspect van onze opleiding. Zo helpen we bijvoorbeeld mee naar het zoeken van een nieuwe professor na het pensioen van een andere. Wat waren de kwaliteiten van de vorige prof? Wat kon beter? Welk(e) vak(ken) heeft/hebben nood aan een herziening? Of misschien nog belangrijker: hoe evalueren we het examenrooster?

“Meneer/ Mevrouw de professor”

Zeggen dat we bij het GSP dicht bij onze professoren staan, is een open deur intrappen. Natuurlijk blijf je wel naar hen opkijken en blijven ze ‘de prof’ maar achter dat soms “bangelijke masker” schuilt een doodnormale mens met het hart op de juiste plaats. Vooral dat laatste hebben we tijdens de Covid-pandemie duidelijk gemerkt. We staan allemaal aan dezelfde kant. Samen, studenten en proffen, hebben we ervoor gezorgd dat alles vlot bleef verlopen. En samen helpen we dag in dag uit mee aan een betere en kwalitatieve opleiding geneeskunde.

Ben je benieuwd wie de gezichten zijn achter dit verhaal? Neem dan gerust een kijkje op onze Instragram “GSPVUB”, onze Facebook “GSP” en onze site “gspvub.be”.

Anastasia