Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van alle nieuws en updates rond de master geneeskunde in België.

Ik ga akkoord met het privacybeleid.

Nele Valcke is tweedejaars masterstudent aan de VUB. Haar bachelorjaren volgde ze aan de UHasselt. Hoe zij de overstap ervaarde? Je leest het hier.

Waarom ben je voor je masterjaren naar de VUB getrokken?

Nele: “Aan UHasselt kan je enkel de bachelor geneeskunde volgen, dus sowieso moest ik uitkijken naar een andere unief voor mijn master. Met de UHasselt hebben we verschillende rondleidingen gevolgd in universiteiten in Leuven, Antwerpen en Brussel. De VUB sprak mij het meest aan omdat de groep er kleiner is. Ik wilde graag ook mijn kennis van het Frans uitbreiden, de meertalige omgeving was dus een pluspunt. Maar wat de doorslag heeft gegeven, dat waren de vele stages en de vrijheid om je stageplek te kiezen. Bij de VUB had ik gewoon het beste gevoel.”

"Als er iets te doen was, nam mijn kotgenote me mee op sleeptouw. Heel fijn."
Nele Valcke

Vond je het moeilijk om contact te leggen met nieuwe mensen na je overstap?

Nele: “Ik heb dat altijd wel moeilijk gevonden. Vorig jaar zat ik op kot met een meisje dat ook afkomstig is van Diepenbeek, haar kende ik al. Mijn andere kotgenote kende ik nog niet, maar ze zat in hetzelfde jaar en ze heeft ons goed opgevangen. Als er iets te doen was, nam ze ons mee op sleeptouw. Heel fijn.” 

Hoe heb je de eerste contacten gelegd met andere studenten?

Nele: “Tijdens die evenementen waar mijn kotgenoot me mee naartoe nam, ben ik met een aantal mensen aan de praat geraakt. Door corona waren die evenementen wel heel beperkt en ook lessen gingen vaak online door. Dat maakte het moeilijker. In februari mochten we op stage en toen leerde ik een meisje kennen waarmee ik op de dienst stond. Ook tijdens de middagpauze heb ik met nieuwe mensen gepraat, maar écht goed leer je hen dan nog niet kennen. Corona heeft het ons dus niet makkelijk gemaakt.”

"Durf zelf initiatief nemen, want iedereen is supervriendelijk en open."
Nele Valcke

Hoe heb jij geprobeerd om sociaal contact te behouden tijdens corona?

Nele: “Ik heb het geluk gehad dat ik op kot kon met enkele medestudenten en dat er zeven andere studenten van Diepenbeek aan de VUB gingen studeren. Met mijn kotgenoten doe ik vaak dingen samen, zoals gaan wandelen of iets drinken op kot. En die kotgenoten nodigen ook soms wat vrienden uit die ik dan op mijn beurt ook leer kennen. Genoeg sociaal contact dus.”

Als je echt niemand zou kennen, welke tips heb je dan om je netwerk uit te breiden?

Nele: “Moest ik niemand kennen, dan denk ik dat ik gewoon een berichtje zou sturen naar iemand van mijn studierichting, dat zou een oplossing kunnen zijn. Durf zelf initiatief nemen, want iedereen is supervriendelijk en open. Ook de evenementen van GSP en de Geneeskundige Kring zijn daar goed voor. Vorig academiejaar zijn events als de Wittejassenceremonie en de ontmoetingsdag voor nieuwe studenten niet kunnen doorgaan, maar dat kan in de toekomst ongetwijfeld wel weer.”

Zit je bachelor geneeskunde er bijna op en wil je meer info over studeren aan de VUB? Contacteer ons!