Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van alle nieuws en updates rond de master geneeskunde in België.

Ik ga akkoord met het privacybeleid.

Kim Detollenaere, onze mastervlogger die de voorbije twee jaren haar stages in beeld bracht, rondt binnenkort haar master geneeskunde af. Met een rugzak vol theoretische kennis en heel uiteenlopende praktijkervaringen gaat ze haar toekomst als arts tegemoet. Hoe ze de stages beleefde en wat ze van het vloggen vond? Je leest het, in twee delen zelfs. Ja, er was één en ander te vertellen… 

Hey Kim! Hoe blik je terug op je master geneeskunde aan de VUB?

Kim: “Het was heel gevarieerd. De stages vond ik de leukste momenten van de master geneeskunde. Ik zat elke maand in een ander departement van het ziekenhuis en daar – where the magic happens – maak je heel veel mee. Je leert zo veel verschillende specialiteiten écht kennen in plaats van gewoon uit de boeken. Stage lopen in het ziekenhuis is dan ook de reden waarom je echt voor geneeskunde hebt gekozen, om iets te kunnen betekenen voor mensen in real life en ze te kunnen helpen.” 

"Het is belangrijk dat je als basisarts van alle takken een beetje kennis hebt, ongeacht de specialisatie die je wil doen."
Kim Detollenaere

Gaven die stages je een mooi beeld van wat je zelf wou? Van welke specialisatie je wilde gaan doen?

Kim: “Ik wist eigenlijk al vroeg wat mijn voornaamste interesses waren in de geneeskunde en die stages zorgden enkel voor een bevestiging. Al hadden alle specialiteiten wel hun mooie kanten. Van gynaecologie bijvoorbeeld, wist ik dat ik daarin nooit zou specialiseren, maar de ervaring zelf vond ik wel super. Wat is er mooier dan het mooiste moment in iemands leven, de geboorte van een kind, mee te maken en te helpen assisteren van dichtbij? Daarnaast zag ik alle stages als een enorme verrijking, want het is belangrijk dat je als basisarts van alle takken in de geneeskunde een beetje kennis hebt, ongeacht de specialisatie die je wil doen. Desondanks, heeft het mijn visies over de specialisatie die ik wou doen weinig veranderd.”

Niet iedereen weet meteen welke specialisatie hij/zij wil doen. Helpen die stages om beter te weten wat je wil? 

Kim: “Ja, velen hebben wel al een idee van wat ze willen doen, maar veranderen dan van gedacht dóor de stages. Je loopt dan stage op een afdeling waarvan je nooit zou verwachten dat het iets voor jou zou zijn, maar door het te doen merk je dat het razend interessant is. Het omgekeerde kan ook: een stage kan heel leuk lijken in theorie, maar de praktijk kan uiteindelijk tegenvallen. Zo is de work-life balance misschien anders dan je had verwacht. Daarom vind ik het goed dat we bij de VUB veel kansen krijgen om verschillende specialisaties uit te proberen. Op die manier weten we veel beter wat écht voor ons is weggelegd. 

Weet je bijna zeker wat je wil doen? Dan spelen de vrij te kiezen stages een belangrijke rol. Die stages kan je gebruiken om je nog meer te verdiepen en ervaring op te doen in dat domein. En da’s nodig, want de selectie van de specialisaties komt veel sneller dan je denkt. In het begin van je laatste jaar geneeskunde moet je eigenlijk al je keuze maken. Probeer je dus zo vroeg mogelijk in je stagejaar te oriënteren zodat je je vrije stages kan doen in de richting waarin je wil specialiseren.” 

Tijdens je stages heb je heel wat gevlogd voor ons. Dat zag er altijd heel boeiend uit, maar wat vond je daar zelf van? 

Kim: “Wel, dit was mijn eerste echte vlogervaring dus alles was nieuw en spannend voor mij. De eerste keer dat ik mocht vloggen was er een cameraman mee en dat was heel aangenaam. Ik ben naast mijn studies ook wel een beetje een content creator, dus mezelf in beeld brengen ben ik wel gewend. Toch was het niet altijd evident om in een ziekenhuis te vloggen. Ik had wel steeds toestemming van het UZ, maar soms voelde het wat onwennig aan. Zo keken collega’s me weleens vragend aan wanneer ik begon te filmen in het operatiekwartier. Wel deed het me plezier om een inzicht te kunnen tonen in de dag van een stagiair, want dat is nog niet veel gedaan hier in België. Het was een fijne extra uitdaging tijdens de stage en een mooie herinnering voor later.”

"Het was heel fijn dat ik bij het vloggen steun kreeg voor het editen, dat heeft me wel dat extra duwtje gegeven."
Kim Detollenaere

Je hebt ook je eigen social media kanalen, hebben de vlogs voor Word Master Geneeskunde je persoonlijke kanalen dan een boost gegeven? 

Kim: “Ja! Voor ik de vraag kreeg om te vloggen tijdens de stages had ik al het idee om dat zelf te doen. Daar kon ik in mijn eentje niet echt mee beginnen omdat ik niet goed wist hoe of wat en of dat toegelaten was. Toen ik de vraag kreeg om te vloggen voor Word Master Geneeskunde, was ik meteen enthousiast. Het was heel fijn dat ik daarbij steun kreeg voor het editen, dat heeft me wel dat extra duwtje gegeven.” 

Welke vlogtips heb je voor studenten die in je voetsporen willen treden? 

Kim: “Gewoon durven. Je doet het ook voor een goed doel: je kan andere studenten tonen hoe een stagedag verloopt, zodat zij beter voorbereid zijn op hun stage. Durf dus initiatief nemen, want zonder initiatief kan je niet veel content creëren. Daarnaast was het leuk om aan mijn volgers te laten zien hoe mijn dag eruitziet, maar dat was iets persoonlijks natuurlijk. Als je niet te verlegen bent om voor een camera te staan en je wil iets betekenen voor andere geneeskundestudenten, dan is vloggen zeker iets voor jou!” 

Lees hier deel 2 van het interview met Kim Detollenaere.

 

Treed jij in de voetsporen van Kim en wil jij vloggen voor Word Master Geneeskunde? Laat het ons weten!