Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van alle nieuws en updates rond de master geneeskunde in België.

Ik ga akkoord met het privacybeleid.

Kim Detollenaere, onze mastervlogger die de voorbije twee academiejaren haar stages in beeld bracht, rondt binnen enkele maanden haar Master geneeskunde af. Met een rugzak vol theoretische kennis en heel uiteenlopende praktijkervaringen gaat ze haar toekomst als arts tegemoet. Wat waren de hoogtepunten in die masterjaren en hoe wordt ze de arts die ze écht wil zijn? Dat lees je in deel 2! 

Drie gevulde masterjaren vol fantastische ervaringen, maar wat was voor jou hét hoogtepunt?

Kim: “Ik denk dat mijn hoogtepunt nog moet komen. Het grootste hoogtepunt van heel mijn carrière zal zijn wanneer ik eenmaal mijn diploma heb en effectief dokter ben, natuurlijk. Daar werk ik al zo lang naartoe. Mijn hoogtepunt binnen de studie zelf? Eén van de eerste mooie momenten was de Wittejassenceremonie aan het begin van de masteropleiding. Dat was het officiële moment waarop ik mijn witte jas van het ziekenhuis kreeg. Het was de eerste stap naar dokter zijn en het is een mooie beloning na al die jaren studeren achter je bureau. Een andere topervaring was mijn buitenlandse stage in Dubai.”

Waarom is een buitenlandse stage een must volgens jou?

Kim: “Ik denk dat het een enorme verrijking kan zijn binnen je opleiding om ervaring op te doen in het buitenland, in een ander ziekenhuis en in een land met een andere cultuur. Dat is een heel avontuur en iets om mee te nemen naar je verdere leven. Je leert er ook een beetje je plan trekken. Ik geloof ook dat je daardoor meer volwassen wordt. Het is een beleving die je nooit vergeet.
VUB biedt je verschillende mogelijkheden van erkende stageplaatsen in het buitenland, maar er is ook de mogelijkheid om stage te lopen in een niet-erkende stageplaats in het buitenland mits toestemming. Aangezien je drie maanden stage hebt aan VUB die je zelf mag invullen, is een buitenlandse stage zeker een kans die je moet grijpen.”

Wat zijn mooie en speciale momenten geweest binnen je stages naast de buitenlandse stage?

Kim: “De opleiding master geneeskunde aan VUB geeft je de kans om op heel wat verschillende disciplines stage te lopen waardoor je een divers scala aan ervaringen kan opdoen. De stage in het buitenland was een hele mooie opportuniteit, maar daarnaast zijn er nog talloze andere mooie momenten op stage geweest. Ik denk bijvoorbeeld aan mee mogen helpen bij een bevalling. De geboorte van een kind, dat is voor de meeste mensen het mooiste moment in hun leven. Daarom vond ik het echt een enorme eer om daaraan te kunnen bijdragen en het zelf enigszins te ervaren.

En dan waren er nog een hele reeks andere heel speciale momenten. Ik heb bijvoorbeeld stage gelopen op oncologie en wat mooi is hieraan (en natuurlijk zijn er hierbij ook veel trieste momenten), is het moment dat een patiënt de kanker heeft kunnen overwinnen. 
Of wanneer een patiënt die borstkanker had een borst moest laten amputeren, maar ze door een borstreconstructie te ondergaan zich weer terug 100% vrouw voelt en mooi voelt. Want elke vrouw verdient het om zich mooi te voelen. Het was heel fijn om te kunnen assisteren bij borstreconstructies op mijn stage plastische heelkunde.”

"Het menselijke aspect is even belangrijk als de kennis die je bezit"
Kim Detollenaere

Onze slogan is ‘Word de arts die je écht wil zijn’. Hoe heeft de VUB jou tot nu toe geholpen om de arts te worden die jij echt wil zijn?

Kim: “Als er iets is wat me heeft gemaakt tot de arts in spé die ik nu ben, dan is het wel de praktijk. Ik heb een grote evolutie doorgemaakt van student in de boeken naar stagiair. Als stagiair kom je dagelijks in contact met de patiënten en ik vind dat je op die manier pas leert hoe het is om arts te zijn. Ik weet nog hoe ongemakkelijk ik mij voelde tijdens mijn eerste dag op de spoedafdeling om als student patiënten te ontvangen. Ik had dat nog nooit gedaan en je wordt daar echt in ‘gesmeten’. Nu, anderhalf jaar later, merk ik dat dat allemaal vlot gaat en voel ik mij toch echt al een dokter die spontaan is en weet wat ze doet. Dankzij de praktijk ben ik niet meer dat verlegen meisje.”

Dat patiëntencontact speelt wel een grote rol, niet?

Kim: “Zeker. Het menselijke aspect is even belangrijk als de kennis die je bezit, je moet goed kunnen omgaan met mensen en empathisch zijn. Zoiets kan je al wat hebben uit jezelf, maar tijdens je stage kan je die aspecten pas echt verder ontwikkelen. Mensen voelen zich veel beter bij een dokter die hen begrijpt en waarbij ze op hun gemak zijn.”

Om af te sluiten: kan je iets zeggen over je toekomstplannen?

Kim: “Dat is een heel moeilijke vraag. Het enige wat ik kan zeggen is: ik wil meer dan ooit de dokter worden zoals ik het in mijn hoofd voorstel en ik zou daar alles voor doen.”

Mooi gezegd! Dankjewel voor de inkijk in jouw stages, voor je fijne vlogs en het boeiende gesprek. Veel succes in de toekomst!

Treed jij in de voetsporen van Kim en wil jij vloggen voor Word Master Geneeskunde? Laat het ons weten!