Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van alle nieuws en updates rond de master geneeskunde in België.

Ik ga akkoord met het privacybeleid.
21.06.2021 | Samah Amghizar

Hey! Ik ben Samah, studente 1ste master geneeskunde. Ben je benieuwd naar mijn allereerste stagedag? Wel dat was ik enkele maanden geleden ook! Lees je mee hoe met me verging?

“Hé, liep jij dan al stage?” Jawel! Als 1ste master studenten lopen wij al “echt” stage als arts in het Universitair Ziekenhuis Brussel. Ik telde af naar mijn eerste stagedag alsof ik naar mijn verjaardag aftelde – en die viel trouwens op dezelfde dag! Bijzonder cadeau hoor ik je zeggen, dat was het zeker.

Helemaal niet te vroeg

Oké, ik geef toe, ik heb natuurlijk wel wat stress gevoeld de weken voor mijn stage. Ik stelde me heel veel vragen: “Heb ik wel de nodige bagage om al stage te lopen? Is dit dan tóch niet een beetje te vroeg? Ben ik hier wel klaar voor?”... Allemaal onzekerheden waarvan ik achteraf gezien met overtuiging kan zeggen dat die helemaal overbodig waren. Want ja, je hebt heus wel genoeg bagage! Neen, dit is helemáál niet te vroeg. En natuurlijk ben je hier wel klaar voor.

Eindelijk in die witte jas

Al eind oktober mochten we denken aan onze eerste stagemaanden in februari en april. Op dat moment mochten we onze keuzes doorgeven aan de stageverantwoordelijken. Zij zijn zoals jij en ik ook studenten geneeskunde en ze houden zich bezig met alles rond de stages. Als we vragen hebben kunnen we bij hen terecht. En zij maken dus ook de verdelingen op van de stagemaanden aan de hand van onze voorkeuren. Zo kwam ik terecht op de dienst heelkunde, mijn eerste stage. Eindelijk in die witte jas, of ja, scrubs in mijn geval.

Lees hier alles over de Wittejassenceremonie.

Van passie tot job

De eerste stagedag was toch wel even zoeken, bordjes volgen en ronddolen om de dienst te vinden. Maar voelde me er meteen thuis, de uren vlogen voorbij. Ik had wel niet verwacht dat een dag operatiekwartier zo intensief ging zijn. Toch stond ik elke dag met heel veel plezier op om te vertrekken naar het UZ Brussel, want wanneer je passie je job wordt, dan hoor je maar al te graag die wekker afgaan, of niet soms? 😊

Op bovenstaande foto zien jullie mij aan de joystick van de robot tijdens een RATS (Robot-Assisted Thoracoscopic Surgery). Vanop die stoel bedient de chirurg de robot tijdens bijvoorbeeld een longoperatie.

Meer van dat!

Jullie hebben het waarschijnlijk al begrepen: mijn eerste stage was echt ongelooflijk leuk, onvergetelijk zelfs! Het was ontzettend leerrijk om van zo dichtbij betrokken te worden op de dienst. Ik heb zoveel mogen zien (en ook al doen!). Wat wil een student geneeskunde nog meer, behalve nóg zo’n stages lopen? Wel, gelukkig begrijpt de VUB onze motivatie maar al te goed en krijgen we daar nog 2 jaar de kansen toe. Spannend!

Nog dit: heel veel succes aan alle studenten die volgend jaar in onze voetsporen treden en ook van hun eerste stagedag zullen genieten. Be prepared, er wachten jullie superleuke tijden!

Groetjes,

Samah

PS: er lag geen patiënt op de tafel toen ik aan de joystick zat, no worries!