Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van alle nieuws en updates rond de master geneeskunde in België.

Ik ga akkoord met het privacybeleid.
26.04.2021 | Félix Buyck

Félix Buyck sleepte met zijn masterproef over lage rugpijn een nominatie in de wacht voor de felbevochten Vlaamse Scriptieprijs. Een masterproef is misschien een vette kluif, maar het kan dus ook een mooie opportuniteit zijn, nietwaar Félix?

Hoe zit de masterproef Geneeskunde aan de VUB in elkaar?

De eerste stap van de masterproef wordt volledig door de student zelf bepaald. Je zoekt een onderwerp of een vak dat je nauw aan het hart ligt en dat de drijfveer van je masterproef zal zijn. In mijn geval was dat de neurochirurgie. Een keuze maken is nochtans niet zo evident. Zo ben ik mijn bachelorproef begonnen op neurologie, maar werkte ik uiteindelijk verder aan een ander onderwerp omdat het praktische aspect mij aantrok.

De masterproef is geen makkie, dat zal iedereen beamen. Het is veel meer dan gewoon een scriptie. Gaandeweg leer je het team of de promotor waarmee je samenwerkt beter kennen, zowel huisartsen als specialisten. Zij geven steun en tips en betrekken je bij evenementen, besprekingen of ingrepen. Zo kreeg ik de kans om andere wetenschappers te leren kennen, deel te nemen aan een congres, een prijs te ontvangen voor mijn thesis en een artikel te publiceren. Allemaal waardevolle ervaringen die niet alleen mijn interesse voor neurochirurgie hebben aangewakkerd, maar ook handig waren voor mijn vervolgopleiding als arts.

Hoe word je als masterstudent geneeskunde beoordeeld?

Je masterproef wordt op twee manieren geëvalueerd. In eerste instantie geeft de promotor van de thesis een waarderingscijfer voor het werk dat je tijdens de wetenschappelijke stages hebt geleverd. In tweede instantie, dien je na het afleveren van de thesis het onderzoek te verdedigen voor een jury. Dit houdt eigenlijk in dat je de essentie van je eindwerk uitlegt aan de hand van een korte presentatie, wat gevolgd wordt door een vragenronde waarin de jury zal polsen naar je achtergrondkennis over het onderwerp (literatuur, studietechnieken, etc.).

Meer weten over je wetenschappelijke stage? Lees dan hier verder.