Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van alle nieuws en updates rond de master geneeskunde in België.

Ik ga akkoord met het privacybeleid.

Isabelle Vekemans is studentenvertegenwoordiger en voorzitter van het GSP (Geneeskunde Studenten Platform VUB). Als tweedejaars masterstudent weet zij als geen ander hoe het eraan toe gaat tijdens drukke stages en examenperiodes. Ontspannen is vaak moeilijk, maar oh zo belangrijk. Hoe Isabelle het best tot rust komt? Dat lees je hier.

Waarom is ontspanning essentieel voor een student geneeskunde?

Isabelle: “Ontspanning is nodig om drukke periodes door te komen. Ik probeer er zeker voldoende tijd voor te nemen, want als ik dat niet doe, merk ik vaak dat de inspanning minder goed lukt. Je hebt ontspanning nodig, om je daarna weer 100% te kunnen concentreren. Er wordt continu van je verwacht dat je voorbereid bent, presteert en juist antwoordt. Mentaal is dat niet te onderschatten.”

"In de bachelor was mijn focus: 'studeren, studeren, studeren', zonder te beseffen dat ik al 2 uur doelloos naar mijn leerstof aan het staren was."
Isabelle Vekemans

Wat doe jij om te ontspannen tijdens stages en examens?

Isabelle: “Ik loop en wandel graag, dus na een stagedag ga ik vaak een half uur naar het bos om buiten te zijn en te bewegen. Tijdens de blok neem ik meer korte pauzes en stap ik het blokje rond, tot 3 keer per dag. Frisse lucht doet dan zo’n deugd! Bovendien slaap ik beter en voel ik me mentaal frisser.”

“Tijd nemen om te ontspannen, dat lukte tijdens mijn bachelor jaren niet goed. Ik was toen heel gefocust op ‘studeren, studeren, studeren’, zonder te beseffen dat ik al twee uur doelloos naar mijn leerstof aan het staren was. Als ik nu 10 minuten een luchtje schep, kan ik me veel beter concentreren. Ook langdurige schermtijd werkt vermoeiend. Momenteel loop ik stage radiologie en moet ik heel veel op een computer kijken. Heel vermoeiend voor hoofd en ogen. Af en toe een computerscherm-break houden is dus een aanrader.” 

Heb je tips voor een goeie nachtrust in drukke periodes?

Isabelle: “Mijn computer en gsm gaan om 22u automatisch in ‘night shift’. Dat werkt enerzijds puur psychologisch, maar anderzijds krijg ik al minder blauw licht te zien. Ik probeer voor mezelf ook een doel te stellen van het aantal uur dat ik wil slapen, zodat ik mijn slaap zeker niet verwaarloos. Van veel medestudenten hoor ik dat ze korte nachten hebben, maar dan denk ik: “Ik wil écht 8u per dag slaap in de blok”. Een nachtje doortrekken voor een examen, dat zou niet lukken voor mij. Het zou eerder een omgekeerd effect hebben denk ik.”

"Als je geen routine hebt, dan weet je op het einde van de dag niet goed hoeveel je uiteindelijk gestudeerd hebt"
Isabelle Vekemans

Welke rol speelt routine?

Isabelle: “Tijdens de blok merk ik dat routine heel belangrijk is. Gaan slapen en opstaan op vaste momenten, da’s de basis. Ik begin ook op vaste uren te studeren en neem steeds op dezelfde momenten pauzes. Als je geen routine hebt, dan weet je op het einde van de dag niet goed hoeveel je uiteindelijk gestudeerd hebt. Die routine is ook de reden waarom ik op kot blok: als ik thuis studeer, brengt dat soms wrijving. Mijn ouders zijn dan bijvoorbeeld nog aan het winkelen, terwijl ik al wil eten. Op kot behoud ik mijn eigen routine en vermijd ik kleine ruzies met mijn ouders.”

"Eén ding werkt altijd: een aflevering van 'Friends'"
Isabelle Vekemans

Wat brengt je rust als je niet veel tijd hebt voor pauze?

Isabelle: “Als ik me niet goed voel of mijn hoofd nog even wil leegmaken voor ik ga slapen, dan werkt één iets altijd: een aflevering van ‘Friends’. Daarmee kan ik gewoon even lachen, hoef ik niet na te denken en het voelt heel vertrouwd aan. Dat helpt echt.”

Als je meer tijd hebt voor ontspanning, zoals tijdens het weekend, wat doe je dan om los te laten?

Isabelle: “Ik ga vaak écht ver wandelen. Ik ga de natuur in, loop of wandel superlang en laat mijn gsm thuis. Helemaal loslaten lukt niet altijd. Dat lukt makkelijker tijdens stages dan in de examens. Dat merk ik wanneer ik tijdens de examens samen met mijn kotgenoten eet: als ze iets tegen me zeggen en ik ben heel gestresseerd, dan komt het soms niet binnen bij mij. Op zo’n momenten helpt het om eens te bellen met mijn mama. Dan praten we even over iets helemaal anders.”

"Als er iets ernstigs gebeurt op stage, is het fijn dat ik dat niet alleen moet verwerken"
Isabelle Vekemans

Moeilijke momenten op stage vragen ook veel energie. Wat doe je als er iets minder goed loopt?

Isabelle: “Ik zit op een gemeenschappelijk kot met medestudenten geneeskunde. Wanneer iets minder leuk gebeurt op stage, zoals slecht nieuws melden, omgaan met heel zieke mensen of een overlijden, praat ik daarover met mijn kotgenoten en dat vind ik heel aangenaam. Zo had mijn kotgenoot laatst ook iets ernstigs meegemaakt en dan is het fijn dat we daarover kunnen babbelen en dat je dat niet alleen moet verwerken. Dat is het belangrijkste, denk ik. Ikzelf ben iemand die daar makkelijk over praat, maar voor sommigen gaat dat moeilijker. Toch vind ik dat praten echt helpt. Dus als je eens met iets zit, doe dan een belletje naar familie of een vriend.”

Heb je nog een laatste tip voor een leuk ontspanningsmoment?

Isabelle: “Ik vind het heel tof om tijdens de week eens een avondje te koken met mijn jaargenoten. Je doet dan niets belangrijks, maar het is fijn om gewoon even samen te zijn en niet aan je studie te denken. In coronatijden kan je naast het studeren niet veel doen, maar met je kotgenoten heb je toch al contact en het ontspant echt om samen iets te doen, zoals een film kijken of koken.”

SAMENGEVAT: 7 TOPTIPS OM TE ONTSPANNEN ALS MASTERSTUDENT

  1. Ga naar buiten en beweeg

  2. Slaap voldoende

  3. Creëer een goede routine

  4. Neem een break van dat scherm

  5. Ga voor lange ontspanning in het weekend

  6. Doe iets leuks met je kotgenoten

  7. Stressvolle situatie? Praat erover

Meer weten over stages, examens en je studietraject? Studietrajectbegeleider Ine staat voor je klaar!